Ma – Zo: 7:00 – 17:00
+32 89 25 88 91

Blog grid view

Wat is veiligheidsglas?

Om je huis optimaal te beschermen, kan je kiezen voor veiligheidsglas. Zo ben je optimaal alleen beschermd tegen inbrekers!

Gehard veiligheidsglas

Gehard glas dankt zijn verhoogde weerstand aan een thermische behandeling en is vijf keer sterker dan gewoon glas. Bij glasbreuk of inslag versplintert het glas in kleine stukjes zonder scherpe randen. Op die manier voorkom je snijwonden.

Gelaagd glas

Kies je voor gelaagd glas, dan ben je nog beter beschermd. Tussen de glasplaten bevindt zich een elastische folie, met een uitstekende weerstand en hechting. Bij een inslag houdt deze folie het glas dus vast. Resultaat: je vermijdt verwondingen en maakt het inbrekers wel erg moeilijk om binnen te dringen.

Wat zijn de voordelen van rolluiken?

Ramen met een hoge isolatiewaarde stijgen dagelijks in populariteit en daarom kiezen veel mensen niet langer voor het plaatsen van rolluiken. Toch hebben rolluiken, naast isolerende eigenschappen, nog verschillende andere voordelen. Wij lijsten deze voor u op.

1. Energie besparen door rolluiken

Hoewel er vandaag ook sterk isolerende ramen bestaan, kan je enkele of dubbele beglazing nog energiezuiniger maken door er rolluiken voor te plaatsen. Zo zal je de warmte langer binnenhouden, waardoor je minder moet stoken. En dat is een voordeel in de portemonnee.

2. Akoestische eigenschappen

Straatlawaai of het geluid van ronkende grasmachines kan je deels buitenhouden door rolluiken. Ze breken het geluid waardoor het binnen een stuk stiller zal zijn. Bovendien kan je ook het geluid van de eigen geluidsinstallaties luider zetten zonder dat de buren moeten meegenieten van de film.

3. Maak het donker

Een van de belangrijkste eigenschappen van rolluiken is nog steeds het verduisteren van een binnenruimte. Wanneer je het overdag volledig donker wil maken in de woning, dan vormt dit met rolluiken uiteraard geen enkel probleem. Gordijnen houden het licht ook voor een groot stuk buiten, maar er komen toch nog altijd wel zonnestralen binnen door de gordijnen heen of omdat het gordijn het raam niet goed afsluit. Daar kan een rolluik een mooie oplossing bieden, waar gordijnen nooit een verduistering van 100 procent kunnen garanderen.

4. Een gevoel van veiligheid

Dit punt is zeker niet te onderschatten. Door het aflaten van de rolluiken voel je je ongetwijfeld meteen een stuk veiliger. Inbrekers kunnen niet zomaar je ramen inslaan en de inbraak zal vertraagd worden. Veel mensen verlaten ook hun huis met een geruster hart wanneer de rolluiken naar beneden zijn.

 

Lenen aan 0% voor energiebesparing in je woonst

Wie in Limburg woont en energiebesparende ingrepen wil doen aan zijn woning, kan bij Duwolim een ‘groene’ lening aanvragen.  Mensen met een beperkt inkomen  en verhuurders via een Sociaal  Verhuurkantoor kunnen renteloos lenen. Bovendien krijg je bij Duwolim gratis energie- en premieadvies. Een technisch adviseur komt daarvoor thuis op bezoek. Investeren in energiezuinig wonen is een slimme zet: je investeert eenmalig en boekt jarenlange winst door een forse verlaging van je energiefacturen.

 

Duwolim is er voor eigenaars die hun woning zelf bewonen of verhuren. De woning moet in Limburg liggen. De groene lening is combineerbaar met alle premies en voordelen en er worden geen dossierkosten aangerekend. Er kan ontleend worden voor een bedrag van 1.250 euro tot 10.000 euro, met een looptijd van ten hoogste 5 jaar.

 

(kadertje) Een voorbeeld: Een eigenaar ontleent 10.000 euro voor energie-investeringen in zijn woning. Hij betaalt de lening terug in 5 jaar, aan een rente van 2%. Hij lost zijn lening af aan 175.19 euro per maand. Aan het einde van de rit zal hij in totaal 10.511,40 euro terugbetaald hebben.

 

Voor welke investeringen?

  1. Plaatsing van dak-, kelder, muur of vloerisolatie
  2. Plaatsing van hoogrendementsbeglazing, inclusief het vervangen van het schrijnwerk
  3. Vervanging van bestaande stookketels en eventuele kosten van gasaansluiting
  4. Installatie van een zonneboiler
  5. Plaatsing van een warmtepomp
  6. Andere aanvullende werken in combinatie met één van de hierboven genoemde werken: plaatsing van thermostatische kranen op radiatoren of een kamerthermostaat met tijdsschakeling, onderhoud van ketel of brander, uitvoeren van een energieaudit in de woning, aanvullende dakwerken
  7. Ook mogelijk voor nieuwbouw: warmtepomp, zonneboiler en isolatiewerken voor woningen met een E-peil lager dan 50

 

Fotovoltaïsche zonnepanelen komen niet in aanmerking. Hebt u andere voorstellen? Bespreek ze met uw energiedeskundige.

 

Wie kan lenen aan 0%?

1) Je bewoont zelf de woning waarin de werken worden uitgevoerd en je voldoet aan één van volgende voorwaarden:

  • Je hebt recht op een verhoogde tegemoetkoming via de mutualiteit
  • Je huishouden heeft een jaarlijks bruto gezinsinkomen dat lager is dan 16.632,81€, verhoogd met 3.079,19€ per persoon ten laste.
  • Je zit in schuldbemiddeling of een collectieve schuldregeling en je hebt het moeilijk om de energiefacturen te betalen
  • Je wordt begeleid door het OCMW wegens betalingsmoeilijkheden voor gas en elektriciteit.

 

2) Je verhuurt de woning langdurig aan een sociaal verhuurkantoor én de woning wordt bewoond door bewoners die aan één van bovenstaande voorwaarden voldoen.

Voordelen van PVC

Algemene voordelen van PVC:

  • Ecologisch:
    Het hoofdbestanddeel van PVC is natriumchloride, beter gekend als zout dat in grote hoeveelheden terug te vinden is in onze oceanen. Er is dus slechts een beperkte uitputting van de natuurlijke bronnen.
    Vervangen kozijnen en de reststukken worden gerecycleerd en worden terug geïntegreerd in het productieproces.
    PVC vereist relatief ook slechts een geringe hoeveelheid energie tijdens het productieproces.
  • Economisch:
    Omwille van onder meer bovenstaand punt heeft PVC een zeer goede prijs/kwaliteit-verhouding.
  • Duurzaam:
    PVC is duurzaam, weerbestendig en slagvast, zelfs bij koude. Tevens is het temperatuur- en vormvast.
    Dit laat kunststof toe te voldoen aan de meest strenge vereisten van moderne ramen.
    PVC is vrij goed krasbestendig en bestand tegen chemicaliën.
  • Goede isolator:
    PVC bezit uitstekende bouwfysische eigenschappen met onder meer een hoge warmteweerstand.
    Kunststof isoleert de warmte dus bijzonder goed (Lamda -> warmtegeleidbaarheidsfactor = 0,19 W/m . K).
    Condensvorming treedt dan ook slechts onder extreme omstandigheden op, zoals bij zeer hoge relatieve vochtigheid en een groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten.
  • Onderhoudsarm:
    Regelmatig reinigen met een eenvoudig schoonmaakmiddel volstaat.
    Kunststoframen bieden tientallen jaren van efficiënt gebruik zonder de kost en moeite van herhaaldelijk onderhoud.
    Een eventuele vervanging van het glas is zeer eenvoudig dankzij de droge beglazing. Er is geen kit nodig.
  • Brandveilig:
    De brandbaarheid van kunststof is volgens DIN 4102 ingedeeld in klasse B1, zijnde moeilijk ontvlambaar.
    Bij sterke verhitting ‘verkorst‘ het oppervlak waardoor het onderliggende materiaal (kern) wordt beschermd tegen verdere brandschade. Bij brand ontsnappen niet-brandbare ontledigingsgassen zoals HCL-gas, welk extra vuurdovend werkt.
    Proeven wijzen uit dat glasruiten springen (bij ca. 150°C) en uiteenvallen lang voordat PVC een temperatuur bereikt waarop het een bijdrage aan brandoverslag kan gaan leveren.
    Rookgassen en vlammen slaan dus hoofdzakelijk door de gebroken ruiten naar buiten.
    Verder blijkt uit proeven dat zelfs de meest geblakerde PVC-kozijnen niet uit de gevel vallen, maar op hun plaats blijven.
    Daarom worden op grond van de praktijkervaringen PVC-gevelelementen algemeen toegelaten, ook daar waar houten elementen mogen worden toegepast.